vrijdag 14 augustus 2009

Vernieuwing & inspiratie: juist in deze tijd!

Juist nu is het belangrijk om te werken aan vernieuwing, nieuwe producten en concepten.


In navolging op de zeer succesvolle trip van vorig jaar (zie ook het artikel in het vakblad RetailTrends) organiseren we vanuit InnoBrands eind september weer een nieuwe Instore Marketing & Retail studiereis naar Hongkong.


We zullen tijdens deze reis een groot aantal zeer interessante supermarktformules bezoeken met geweldige assortimenten en verspresentaties: bijvoorbeeld een geweldige food-supermarkt van ASWatson en het biologische paradepaardje ThreeSixty van DairyFarm, om er maar enkele te noemen.


Voorts aandacht voor een aantal zeer succesvolle en professionele bakkerijwinkelconcepten.
Door honderd jaar Engelse invloed is er een belangrijke zoete broodcultuur ontstaan en een aantal bedrijven is erg succesvol door met de juiste marketinginstrumenten specifieke bakkerijwinkels op te zetten en zeer sterk in impulsverkopen.


Maar non-food, goods-of-desire en in-store horeca krijgt aandacht. En wat te denken van een winkelcentrum dat zich gehgeel heeft gefocussed op jongeren, zowel qua aanbod als bouwstijl!

Deze studiereis vindt plaats van 25 tot 30 september 2009 en is bestemdvoor management en staf van retailers, fabrikanten en ook voor conceptontwikkelaars en inrichters. Alles is volledig geregeld: vervoer naar de meest interessante retaillocaties in deze miljoenenstad, begeleiding door InnoBrands, hotelovernachtingen (op top-locatie), transfers en retourvlucht vanaf Amsterdam.
En dat voor € 2.995,-

Voordelen:

  • Leerzamer dan welk congres/seminar dan ook.

  • Goede ideeën & inspiratie zijn goud waard.

  • Efficiënt: deel van het programma is in het weekend.

  • Niet duur: kosten zijn inclusief het programma, begeleiding, retourvlucht, transfers, vervoer ter plaatse en overnachtingen.

Inschrijven kan nog tot 7 september 2009. Kijk voor het gedetailleerde programma op http://www.innobrands.com/

woensdag 4 maart 2009

Het "Groep" syndroom

Het is raadzaam om als bedrijf een pay-off te gebruiken bij je naam, om in zo weinig mogelijk woorden aan te geven wat je als bedrijf doet, of nog beter: waar je voor staat, wat je uniek maakt.
Maar je kunt het haast niet geloven: er zijn vele bedrijven die op belangrijke communicatiedragers teksten zetten die nietszeggend zijn. En dan praat ik niet over de plaatselijke snackbar die zich aanprijst met "Lenferink: For a snack or a drink" tja, dat wisten we nog niet dat je daarvoor naar de snackbar gaat...
Nee, ik heb het hier over vrij grote en vaak ook zeer professionele bedrijven. Steeds vaker zie ik ondernemingen die het geweldige idee hebben opgevat om hun bedrijfsnaam te 'verrijken' met de kreet 'Groep'. Je ziet het op vrachtwagens, maar ook op lichtreclames en banners. Wat communiceert dit nu? Als voorbijganger zegt het me dus niets: Morssinkhof Groep, Ter Steege Groep en zo kan ik nog wel even door gaan. Het communiceert: kijk eens hoe groot ik ben, maar of ik daar als mogelijke klant van onder de de indruk ben is maar zeer de vraag. (Wellicht een lichte vorm van ego-exhibitionisme?)
Een paar jaar geleden was er ook zo'n epidemie, toen was het modern om achter je bedrijfsnaam 'international' te plakken, ook al exporteerde ja maar een doosje naar Belgisch Limburg.
Hopenlijk komen de betreffende ondernemers snel tot de conclusie dat ze deze nietszeggende termen beter kunnen inwisselen voor een pay-off die de waarden van het bedrijf duidelijk communiceert. Morssinkhof, best in beton!

donderdag 6 maart 2008

Trizz®: Geurzuiverend ondergoed

Een prachtig productconcept: geurzuiverend ondergoed. Bij toeval kwamen we materiaal tegen waar we zo van onder de indruk waren dat we toepassingen zijn gaan ontwikkelen (we zijn per slot van rekening marketeers en productontwikkelaars!). Na diverse richtingen, trials, proeven, opnieuw beginnen etc etc, hebben we uiteindelijke een prachtig product op de markt ontwikkeld. We hebben het Trizz® genoemd, een verbastering van textiel en fris. Ondergoed dat in staat is om geuren te zuiveren, voornamelijk bedoeld voor mensen die last hebben van urine incontinentie. Het zuivert vrijkomende onprettige geuren, zodat men niet meer bang hoeft te zijn altijd een beetje naar urine te ruiken. Dat geeft vertrouwen en bewegingsvrijheid!

Het is niet alleen voor mensen die last hebben van urine-incontinentie, ook bij bacteriele vaginose en geuren bij ernstige menstruatie is het een ideale oplossing.
We hebben de producten in een damesmodel en een herenmodel op de markt gebracht; met een zeer goede pasvorm, ademend en elastisch en het wordt geproduceerd voor ons door Ten cate.
Te koop via de webshop www.trizz.eu en bij een aantal speciaalzaken.

Marqt: nieuw versmarkt concept

In februari is de (lang verwachte) formule van biologische versmarkt geopend in Amsterdam, onder de naam Marqt. Een geweldig initiatief en ik verwacht er veel van, want er is een groeiende groep consumenten die behoefte heeft aan eerlijke en authentieke producten met smaak. Echte smaak, niet fabrieksmatig en een echt verhaal over hoe het gemaakt is en waar het vandaan komt. Dit initiatief komt niet uit de lucht vallen. Een concept wat in dezelfde lijn ligt is bijvoorbeeld Wholefoods, de succesvolle Amerikaanse keten van fraaie biologische supermarkten. En in Azie is ThreeSixty zich aan het ontwikkelen: mooie producten, aandacht voor natuur, veelal biologisch.
Heel verstandig ook om het concept in Nederland op te zetten met een systeem van concessionairs, om zelf als organisator niet de last op je schouders te hebben van inkoop en verkooppersoneel, maar dat over te laten aan de verschillende versondernemers/leveranciers.
Het enig waar ik vraagtekens bij heb is de naam, Marqt. Ik vind het jammer dat men die naam heeft gekozen, omdat die in het spraakgebruik niet eenduidig is. Een goede merknaam moet het liefst iets over het product of concept zeggen, en dat doet het ook. Maar een naam heeft ook de functie van onderscheid, onderscheidend vermogen, en daar wringt het naar mijn idee. Als iemand zegt: "Ik ga naar de markt", is het dan duidelijk dat deze persoon naar de Marqt gaat of naar de markt? Zo is de naam "De bakker" voor een bakkerij of "De Kaasboer" voor een kaaswinkel ook niet echt handig. Want welke bakker wordt bedoeld? Welke kaaswinkel, welke markt?

donderdag 15 februari 2007

Innovatie is vooral kwestie van doen

Tegenwoordig is innovatie bijna een modewoord; overal wordt over innovatie gesproken, en zelfs zijn er speciale regeringsprogramma's (waar vaak alleen maar gesproken wordt over innovatie, en verder weinig om het lijf heeft).
Vernieuwing is iets waar je hard voor moet werken en aan moet werken. gericht, met beleid, met verstand van zaken. Zoeken naar wat klanten willen; wat klanten missen. Of je laten inspireren door marktontwikkelingen of trends. Een andere mogelijkheid is het bestuderen van andere markten, en kijken naar toepassingen voor je eigen markt of marktsegment. Met InnoBrands helpen we bedrijven concreet op weg, om tot vernieuwing te komen. Binnenkort gaan we op pad naar de grote Hofex beurs in Azie om inspiratie op te doen voor nieuwe producten, smaken en verpakkingen. Goed voorbereid en met een briefing van de klant. dat levert veelal nieuwe inzichten op en een bron om verder op voort te borduren.

zondag 11 februari 2007

Het fenomeen narrowcasting

Het lijkt erop dat de branche zichzelf graag voor de gek houdt. Of klakkeloos zogenaamde nieuwe aspecten overneemt zonder na te denken. Neem bijvoorbeeld "Narrowcasting"; het komt momenteel in de vakbladen voor als bijzonder nieuw, en het belangrijkste speeltje van het moment. Het is echter helemaal niet nieuw; bij de Makro hingen 10 jaar geleden al tv schermen waarop commerciele boodschappen werden vertoond speciaal voor de Makro klant. Bij de kassa, dus op een plek waar de consument even de tijd wil nemen om wellicht naar de uitzending te kijken. Dat brengt me meteen op de fantastische verhalen over de vermeende effectiviteit. Ik ben er beslist van overtuigd dat het inzetten van specifieke video-boodschappen een goed effect kan hebben. Maar lang niet altijd. We heoeven echt niet de illusie te hebben dat het winkelende publiek met z'n gehaast de tijd neemt om uitgebreid voor allerlei beeldschermen stil gaat staan kijken. Bij de kassa's, beslist; en waarschijnlijk ook nog wel in een Blokker vestiging waar bij een display een TV hangt waar het nieuwste droogrek wordt gedemonstreerd, voor de klanten die in dit nieuwe droogrek zijn geinteresseerd. In vele andere gevallen zijn de verhalen over narrowcasting rooskleurig dan de werkelijkheid.
Richard Wermelink

zaterdag 10 februari 2007

Het moest er toch eens van komen: een eigen blog. Want waarom alleen je ideeen delen met klanten, bekenden en vrienden? De hele wereld mag het immers horen. Over een tijdje dan ook maar meertalig? De onderwerpen zullen vooral gaan over marketing en nieuwe concepten, iets dat me dagelijks, met plezier bezig houdt.