Vanaf vandaag: dit blog in nieuw jasje + in het Engels!

Vanaf vandaag blog ik verder op mijn geheel vernieuwde blog! Wees welkom op:

Blog Diversiteit

www.diversiteitenveradering.nl

Bovendien ben ik ook gestart met mijn Engelse blog. Daar vind je vergelijkbare artikelen als op mijn Nederlandse blog. Kijk maar eens op:

www.diversityandchange.com

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

De 7 feiten in de wereld

7 facts in the world

Geplaatst in (Cultuur) verandering | Tags: | Een reactie plaatsen

Culturele Diversiteit: hoe mensen in Thailand in de rij staan

Hoe mensen in Thailand in de rij staan. Waarom doen wij dat niet?

how they queue in thailand

 

(met dank aan Arianne Idzenga voor de prachtige foto!)

Geplaatst in (Culturele) Verschillen | Tags: , | 3 reacties

Short Walk to Freedom: 11 maart Utrecht

We hebben het bijzondere geluk dat drie van de vijf sprekers van de conferentie die afgelopen week op Robben Island (Zuid Afrika) heeft plaatsgevonden op maandag 11 maart in Utrecht zijn! Vandaar dat we een last minute mini-conferentie organiseren.

Ik nodig iedereen uit die een beetje van de ervaring van Robben Island wil meemaken en nieuwsgierig is naar de best practices en actuele vragen met betrekking tot Diversiteit & Inclusie (D&I) in Zuid Afrika.

Sprekers:

P1110711 kopie

Billy Selekane over zijn succesvolle ‘African Way’ diversiteitsprogramma’s.  Gustav Gous over de belangrijkste HR en D&I vraagstukken in Zuid Afrika en hoe hij de symboliek van Robben Island benut in zijn leiderschapsprogramma ‘the short walk to freedom’. Jitske Kramer zal een korte inleiding geven over de 8 guidelines to create inclusiveness. Uiteraard is er ook gelegenheid tot vragen! Meer informatie over de sprekers.

Lokatie: Utrecht, Meeting Plaza (Hoog Catherijne, Godebaldkwartier 20, 3511DX)

Tijd: Maandag 11 maart, 19.00 – 21.30. Prijs: € 35,- (excl. btw; je krijgt een factuur toegestuurd – zet je contactgegevens in onderstaand aanmeldingsformulier)

Aanmelden:


Ik hoop je te zien op deze Short Walk to Freedom!

P1110716 kopie

Geplaatst in Diversiteit & Inclusie | Tags: , , , , | 1 reactie

Robben Island – Diversity & Inclusion best practices

Deze galerij bevat 4 foto's.

De afgelopen dagen waren bijzonder. Drie dagen lang met HR professionals / Diversiteit experts op Robben Island. Genoeg tijd om heel veel verhalen, ervaringen en best practices met elkaar uit te wisselen. We kwamen uit Namibië, USA, Zuid Afrika en Nederland. … Lees verder

Meer Galerijen | Tags: , , , , , , , , | 2 reacties

Organisatie lessen uit de Antropologie

ubuntu kids in cirkel

Onbewuste aannames en percepties spelen een grote rol in hoe wij mensen aansturen en motiveren. In de volgende twee verhaaltjes uit de wereld van de antropologie wordt heel mooi duidelijk hoe anders percepties over samenwerken kunnen zijn.

1.  Bovenstaande foto laat Efé kinderen zien, uit het Ituri Forest in Zaire, centraal Afrika. Ze spelen hier het ‘Osani spel’. Het spel begint met alle kinderen zittend in een cirkel, waarbij de voeten elkaar aanraken. Om de beurt noemt een kind de naam van een rond object, zoals de zon (oi), de maan (tiba), een ster (bibi), een oog (ue). Vervolgens gaat het spel verder met figuurlijke uitdrukkingen van ‘rond’, zoals een familie groep, samenzijn, een baby, de maancyclus, etc.  Als een speler niet zo snel op een ‘circulaire’ term komt, is hij of zij af. Uiteindelijk blijft er een iemand over die de winnaar is. De traditie zegt dat deze persoon een lang en rijk leven zal leiden. (foto is eigendom van Susan Fassberg)

2. An anthropologist proposed a game to kids in an African tribe. He put a basket full of fruit near a tree and told the kids that who ever got there first won the sweet fruits. When he told them to run they all took each others hands and ran together, then sat together enjoying their treats. When he asked them why they had run like that as one could have had all the fruits for himself they said: ”UBUNTU, how can one of us be happy if all the other ones are sad?” ‘UBUNTU’ in the Xhosa culture means: “I am because we are”

Niet alleen mooie verhaaltjes om aan kinderen te vertellen. Maar ook inspirerend om eens met het team te bespreken.

Geplaatst in (Culturele) Verschillen, Culturele Antropologie | Tags: , , , , , , | 3 reacties

Pas jij in het systeem?

AnxietyBox-01Laatst gaf ik een presentatie aan een directie van een grote Nederlandse organisatie over ‘diversiteit & inclusie’. We spraken onder andere over de spanning die er is tussen enerzijds ieders talent de ruimte geven, en anderzijds kaders en richtlijnen stellen. Met andere woorden: hoe passen we dienend en sturend leiderschap toe. Wanneer je geen kaders biedt is het lastig een eenheid te worden en gezamenlijk aan doelen te werken, terwijl teveel kaders en richtlijnen creativiteit en uniekheid onnodig kunnen inperken. Bovendien bestaat zeker in een grote organisatie het risico dat kaders, richtlijnen en procedures een waarheid op zichzelf worden, waardoor mensen nodeloos stranden in regelgeving. Wanneer dit vervolgens leidt tot allerlei vormen van ‘aanpassen aan het systeem’ in gedrag en handelen, dan staat de ruimte voor diversiteit onder druk. En is er geen sprake van een inclusieve cultuur.

I don't fitIn de auto terug ging het gesprek nog eens door mijn gedachten en moest ik denken aan het verhaal dat ik laatst via twitter las van Esther Jacobs, met de titel ‘ik pas niet in het systeem’.  In een aantal blogs vertelt zij over haar strijd om ingeschreven te blijven staan in de gemeente. Zij woont al 16 jaar in haar eigen koopwoning en betaalt gewoon belasting. Het probleem? Ze is zzp’er en werkt een groot aantal maanden per jaar elders in de wereld en is volgens de gemeente onvoldoende thuis om als inwoner ingeschreven te staan. Een citaat uit een van haar blogs:

“Het adresonderzoek van de gemeente duurt nu al ruim 4 maanden. In de tussentijd kan ik mijn paspoort niet verlengen (…) “U bent een pionier, waar de huidige regelgeving nog niet op is ingesteld” zegt de gemeente, waarna ze me een officiële brief overhandigen waarin staat dat ik ben uitgeschreven met ‘bestemming onbekend’. Vanaf dat moment sta ik dus in de boeken als een zwerver; zonder vaste woon- of verblijfplaats.”

Als je niet in het systeem past, spuugt het systeem je uit. Met excuses, dat wel. Het verhaal van Esther Jacobs laat pijnlijk zien hoe regels soms leidender zijn dan de leefwereld en werkelijkheid van unieke individuen. Wanneer ‘regels regels zijn’, is er weinig ruimte voor een unieke en eigen invulling van het leven. Diversiteit wordt ingeperkt, met weinig inclusief handelen tot gevolg.

En dit zie je in organisaties op allerlei manieren terug. Op kleine en groteverdraaide-organisaties-wouter-hart-9789013105735-voorkant schaal. Als je niet in het gemiddelde beeld past heb je het moeilijk. En, zoals Wouter Hart in zijn boek ‘Verdraaide organisaties’ heel mooi beschrijft, regels en procedures (systemen) worden leidend in plaats van ‘de bedoeling’ en ‘de leefwereld’ van mensen en organisaties. En dat loopt spaak. Zijn boodschap: start vanuit de bedoeling en niet vanuit de systeemwereld. Dat levert veel meer oplossingen die er toe doen op. Het vraagt wel de wil en vaardigheid tot co-creatie van leiders en medewerkers. Een inclusieve werkcultuur helpt hierbij.

Geplaatst in (Cultuur) verandering, Dynamiek van diversiteit | Tags: , , | 2 reacties

Wie heeft mijn kaas gepikt (The Movie)

change is never easyVerandering is de enige constante. De vraag is dus niet of er iets gaat veranderen; de grote vraag is: hoe gaan we met veranderingen om?

Heb jij je leven ingesteld op constante verandering, zodat je niet opeens wordt verrast en tijdig op verandering kunt inspelen? Of zit je zo vast in patronen en verworvenheden dat een verandering je onaangenaam zal overvallen? We zitten overigens met ‘kind, vrouw, huis, een auto, baan’ al snel vast in patronen. Soms betekent een verandering gouden banden doorsnijden, fijne gewoonten opgeven. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat ‘de ultieme paradox van de mens is dat we alleen veranderen om hetzelfde te kunnen blijven’. 

In het bekende boekje “Wie heeft mijn kaas gepikt?” is kaas een metafoor voor alle verworvenheden in ons leven: ons werk, onze relaties, ons bezit, onze gezondheid etcetera. En die kunnen dus veranderen. Het volgende filmpje vertelt het verhaal uit dit boek in 16 minuten.

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van de boeken ‘Normaal is anders!’ (in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’) en Wow! Wat een verschil.

Geplaatst in (Cultuur) verandering, Leuke filmpjes | Tags: , | Een reactie plaatsen

TIP! Diversiteit & Inclusie: HR conferentie op Robben Island, SA

robbeneilandVan 28 Februari – 02 Maart 2013 vindt op Robben Island (Zuid Afrika) een bijzondere conferentie over diversiteit en inclusie plaats. Het programma staat in het teken van de praktische ‘hoe’ vraag: hoe kunnen we in organisaties en teams een meer inclusieve cultuur creëren? Waarbij alle talenten benut en alle stemmen gehoord kunnen worden. Met sprekers uit Amerika, Zuid-Afrika en Nederland en de internationale deelnemers (HR, trainers, consultants, managers), delen we de belangrijkste bevindingen en best practices uit de praktijk. Het belooft inspirerend te worden! En dit alles op een bijzondere lokatie. Meer informatie: Div Conf RobIsl Content files Dec 27 2013

Je kunt je nog inschrijven – stuur me een mailtje en ik bericht je over de mogelijkheden: info@humandimensions.nl

nelson mandela robben islandToday when I look at Robben Island, I see it as a celebration of the struggle and a symbol of the finest qualities of the human spirit, rather than as a monument to the brutal tyranny and oppression of apartheid. It is true that Robben Island was once a place of darkness, but out of that darkness has come a wonderful brightness, a light so powerful that it could not be hidden behind prison walls…–  Nelson Mandela

Jitske Kramer is Corporate Anthropologist en zet zich in om de dynamiek van het verschil in organisaties beter te benutten. Zij is auteur van de boeken ‘Normaal is anders!’ (in de Engelse vertaling ‘Managing Cultural Dynamics’) en Wow! Wat een verschil.

Geplaatst in (Culturele) Verschillen, Dynamiek van diversiteit, Inclusiviteit: 8 guidelines | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

Eerlijke samenwerking tussen apen

Eerlijke samenwerking… onbetaalbaar!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen