Neef’s prawn paste chicken

18 mrt

Speciaal omdat onze neef vandaag zijn verjaardag viert (gefeliciteerd, neef!) is hier zijn recept van een oosters borrelhapje van kippenvleugels. Om je vingers bij af te likken!

Vlaams stoofvlees

4 mrt

Elke dag iets anders eten, spreekt voor zich. Maar soms anders illustreren, is ook wel eens fijn. Vandaar dat Zus 1 voorlopig een andere weg inslaat: getekende recepten.

Wil je laten weten wat je ervan vindt? Laat een reactie achter!

Supersimpele thom kha kai (Thaise kippensoep)

26 jan

De allerlekkerste thom kha kai at Zus 1 ooit in een superdeluxe restaurant in Thailand. Van die heerlijke, romige, maar toch frisse en pittige Thaise kippensoep – ze droomt er nog wel eens van. Zo lekker kan ze ‘m zelf niet maken, maar deze versie komt behoorlijk dicht in de buurt. En is ook nog eens in een half uur klaar. 

 

Boodschappen

1 liter kippenbouillon (mag gewoon van blokjes)

400 gram kipfilet, in blokjes

2 stengels citroengras, in de lengte doormidden gesneden

1 stuk laoswortel van zo’n 4 centimeter lengte, in plakjes

6 kaffir-limoenblaadjes

1/2 rode peper, in ringetjes (alleen als je van pittig houdt!)

250 gram champignons, in plakjes

400 ml kokosmelk

3 eetlepels vissaus (‘nam pla’)

1 bosje koriander, fijngehakt

 

Bereiding

Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de kipfilet, het citroengras, de laoswortel, de limoenblaadjes en – maar alleen als je van pittig houdt – de rode peper toe. Laat het geheel net zo lang op zacht vuur pruttelen dat de kipfilet gaar is.

Vis met een zeef het citroengras, de laoswortel, de limoenblaadjes en de rode peper uit de bouillon.

Voeg de champigons, de kokosmelk en de vissaus toe en laat nog 10 minuten zacht koken.

Verdeel de soep over de borden en strooi de koriander over de soep. King kauw!

 

P.S. Vissaus vind je tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt. Citroengras, laoswortel en kaffir-limoenblaadjes zijn bij bijna iedere toko te koop. Sla meteen groot in: je kunt al deze ingrediënten in de vriezer bewaren. Kun je toch geen laoswortel vinden? Dan kun je ook verse gember gebruiken.

 

Soep • met gevogelte • voor 4 personen

 

 

Risotto met erwtjes en tuinbonen

19 jan

Aan goede voornemens doen de zussen uit principe niet, maar gezond eten kan natuurlijk nooit kwaad. En een beetje minder vlees mag ook wel. Nou zijn we gelukkig dol op groente, dus dat is geen straf. We lusten zelfs tuinbonen! En we zijn dol op erwten. Laten we daar nou ook nog eens ’n heel lekker recept voor hebben…

 

Boodschappen

300 gram doperwten (vers gedopt is ’t lekkerst, maar uit de vriezer mag ook – zelfde geldt voor de tuinbonen)

200 gram fijne tuinbonen

1 kleine ui

50 gram boter

350 gram risottorijst

1 liter groentenbouillon

5 takjes munt, alleen de blaadjes

50 gram Parmezaanse kaas, geraspt

 

Bereiding

Voor het geval je diepvriesgroente gebruikt: laat de doperwtjes en tuinboontjes ontdooien.

Snipper de ui. Doe de boter in een pan en laat die smelten. Fruit de ui in ongeveer 3 minuten.

Voeg de rijst toe en laat even meebakken. Als de rijst glazig ziet, voeg je de erwtjes en tuinboontjes toe. En zoveel bouillon, dat de rijst en groenten net onder staan.

Zet het vuur laag en roer voorzichtig, anders gaan de erwtjes stuk. Zodra alle bouillon is opgenomen, voeg je opnieuw wat toe. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Meestal is dat als de bouillon ook op is, maar blijf vooral proeven.

Haal de pan van het vuur. Snijd de munt fijn, voeg toe aan de risotto en roer goed door.

Strooi voor het serveren de kaas over de risotto. Eet smakelijk!

 

Hoofdgerecht • vegetarisch  •  voor 4 personen

 

 

Spannende plannen voor 2012!

6 jan

Ja, we weten ‘t… Het was wel erg stil op ons blog de laatste weken. Komt omdat we bezig waren met spannende, nieuwe dingen. Met als gevolg dat we volgende week onze eerste cateringklus gaan doen! Vandaar ook deze nieuwe visitekaartjes, waar we heel erg blij mee zijn. Wat we gaan koken volgende week? Dat houden we nog even geheim. Maar geloof ons: nieuwe recepten volgen snel!

 

 

 

Gevulde speculaas

2 dec

Nee, echte hardcore Sint-fans zijn de zussen niet. Gedichten schrijven, okee. Maar surprises maken, vinden we eigenlijk alweer te veel werk. Het enige wat we wel erg fijn vinden aan pakjesavond: al dat dat lekkers! Daarom, uit het Margriet-kookboek van onze moeder: het recept voor gevulde speculaas.  Wel op tijd beginnen, want deeg en vulling moeten 24 uur rusten…

 

Boodschappen

250 gram bloem + extra om het werkblad te bestuiven

snufje zout

2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden

150 gram bruine basterdsuiker

175 gram boter

1 1/2 eetlepel melk

50 gram amandelen + 150 gr amandelen

150 gram poedersuiker + extra om het werkblad te bestuiven

1 ei

huishoudfolie

bakpapier

 

Bereiden

Zeef de bloem, het zout en de kruiden boven een grote kom. Meng de basterdsuiker erdoor.

Snijd de boter in stukjes en voeg ze toe aan het mengsel. Kneed goed met je vingertoppen. Voeg de melk toe en kneed goed door tot er een stevig deeg ontstaat. Doe het deeg in folie en leg het minstens 24 uur in de koelkast, zodat de smaken goed intrekken.

Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze heel fijn. Zonder keukenmachine kan het uiteraard ook, maar dan ben je wel even bezig om allen amandelen goed fijn te hakken.

Meng de poedersuiker door de amandelen en voeg het ei toe.

Maak een bal van de vulling, doe deze in folie en laat ook deze minstens 24 uur in de koelkast liggen zodat hij opstijft.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken. Bestuif je werkblad met meel en rol een stuk deeg uit tot een lap van 2 centimeter dikte. Leg de lap op het bakblik.

Bestuif nu je werkblad met poedersuiker en rol de vulling uit tot een lap die iets kleiner is dan de lap speculaas en leg die erop.

Bestuif je werkblad weer met meel en rol de rest van het specullasdeeg uit tot een lap die evengroot is als de eerste. Leg deze op de vulling en druk de zijkanten goed aan.

Druk de amandelen in de bovenste deeglaag.

Bak de speculaas in ongeveer 45 minuten gaar.

Laat ‘m afkoelen en serveer. Veel Sinterklaasplezier!

 

Gebak • voor 8 tot 12  personen

 

 

Pittige pompoensoep

18 nov

De Zussen hebben al sinds jaar en dag een meningsverschil over soep. Zus 1 is er dol op, maar Zus 2 heeft een hekel aan eten met een lepel. Hun compromis: de soep wordt voortaan geserveerd in bekers. Dan kan Zus 2 de soep drinken en kan Zus 1 zich toch uitleven in het maken van nieuwe soepjes. Deze bijvoorbeeld: pompoensoep met een vleugje Thaise curry. 

 

Boodschappen

1 grote pompoen

1 grote ui

2 eetlepels zonnebloemolie

1,5 liter kippenbouillon (mag gewoon van blokjes)*

twee eetlepels Thaise rode currypasta

1 bosje koriander

125 ml zure room

 

Bereiden

Snijd de pompoen in parten, haal de schil eraf, schraap de pitten weg en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Snipper de ui in stukjes.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en fruit de uitjes erin. Schep vervolgens de pompoenblokjes erbij en laat het geheel op laag vuur sudderen tot de pompoen zacht is.

Schenk de bouillon en de currypasta erbij en breng het geheel aan de kook.

Zet nu het vuur weer laag en pureer het geheel met de staafmixer. Vind je de soep nog te dik? Voeg dan nog wat bouillon toe.

Snijd de koriander fijn.

Verdeel de soep over borden, kommen of beker en garneer het geheel met de koriander en de zure room. Lekker met grof gesneden boerenbrood!

 

* Wil je liever vegetarische soep? Gebruik dan groentebouillon.

 

Soep • voor 6 personen

Panna cotta

16 nov

Een van onze lievelingsdesserts is panna cotta. Ofwel: gekookte room, hoewel dat weer veel viezer klinkt dan het is. Want geloof ons: panna cotta is heerlijk. En makkelijk te maken. Al moet je er wel even de tijd voor nemen. Niet om dit nagerecht klaar te maken, maar om het in de koelkast op te laten stijven.

 

Boodschappen

3 blaadjes gelatine

250 ml melk

250 ml slagroom

2 vanillestokjes

75 gram suiker

 

Bereiden

Leg de blaadjes gelatine in een schaal met koud water, zodat ze zacht kunnen worden.

Schenk de melk en de slagroom in een steelpannetje en breng het geheel langzaam aan de kook.

Halveer de vanillestokjes en schraap het merg er boven het pannetje met melk en slagroom uit. Voeg ook de suiker toe en blijf roeren tot het geheel kookt.

Neem het pannetje, zodra het melkslagroommengsel kookt, van het vuur en laat het vijf minuten staan.

Haal de blaadjes gelatine uit het water, knijp ze uit en voeg ze toe aan het melkslagroommengsel. Roer voorzichtig, zodat de gelatine erin oplost.

Verdeel de panna cotta over vier glaasjes of schaaltjes, dek ze af en laat de panna cotta ten minste drie uur in de koelkast opstijven.

Lekker met verse, rode vruchten (ook als ze uit de diepvries komen).

 

Nagerecht • voor vier personen

Aubergines met kip op z’n Japans

2 nov

De zussen zijn dol op Japans eten. Maar elke dag zelf sushi maken, dat is ook weer zo wat. Vandaar dat we ooit allerlei kookboeken doorspitten op zoek naar andere Japanse lekkernijen. Dit gerecht, kip met aubergines,staat nog steeds op het favorietenlijstje van Zus 1. Zelfs al is het recept in de loop der jaren steeds verder aangepast aan het Nederlandse supermarktaanbod…

 

Boodschappen

400 gram rijst naar keuze

2 flinke aubergines

6 eetlepels zonnebloemolie

400 gram kipfilet

500 ml kippenbouillon (mag gewoon van een blokje)

2 eetlepels maïzena

4 eetlepels mirin (zoete, Japanse rijstwijn)

4 eetlepels Japanse sojasaus

2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden

1 bosje koriander, fijngesneden

 

Bereiden

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de aubergine in kleine blokjes (1 x 1 centimeter).

Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de aubergineblokjes op hoog vuur bruin.

Schep de aubergineblokjes in een ovenschaal en laat ze 15 tot 20 minuten in de oven staan, zodat ze zacht worden.

Snijd de kipfilet in kleine stukjes (0.5 x 0.5 centimer).

Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in de koekenpan waarin je net de aubergineblokjes hebt gebakken en bak de stukjes kipfilet bruin.

Vermeng de maïzena met drie tot vier eetlepels kippenbouillon.

Giet de kippenbouillon, de mirin, de sojasaus en het maïzenamengsel bij de kip en laat het geheel op laag vuur maximaal tien minuten pruttelen.

Verdeel de rijst over de borden, schep de aubergineblokjes over de rijst en schep het kipmengsel weer over de aubergineblokjes.

Garneer het geheel met de ringetjes lente-ui en de koriander en serveer. Itadakimasu!

 

Tip: behalve als hoofdgerecht, kun je dit gerecht ook serveren als lunch- of voorgerecht. Je hebt met deze hoeveelheden dan genoeg voor acht porties.

 

Hoofdgerecht • met kip • voor vier personen

 

Captain’s dinner

18 okt

Dankzij een Marva-moeder en een Marine-vader weten de zussen alles van het verschijnsel captain’s dinner. Naar verluidt stond het in de vaartijd van onze ouders zeker eens per maand op het menu in de mess en werd het ook wel de Hollandse rijsttafel genoemd. Wij vinden het gewoon lekker. En – ondanks de relatief goedkope ingrediënten – heel feestelijk met al die schaaltjes vol lekkers op tafel.

 

Boodschappen

4 speklapjes

12 grote, kruimige aardappels

1 pot kapucijners (720 ml) of 1 kilo verse kapucijners

250 gram gerookte spekblokjes

1 grote ui, fijngesnipperd

1 potje zoetzure augurken

1 potje  Amsterdamse uitjes of zilveruitjes

1 potje piccalilly

 

Bereiden

Bak de speklapjes. Daarvoor zijn twee manieren: je kunt ze gewoon bakken in een koekenpan, maar je kunt ze ook heel langzaam in de oven laten garen op een lage temperatuur. Dankzij die laatste methode worden de speklapjes heel krokant, dus wij doen het altijd zo:  zet de oven op 120 graden. Leg de speklapjes in de lengte op een overrooster, zodanig dat ze precies boven een grote overschaal (die je op de ovenplaat eronder zet) liggen. Bestrooi de speklapjes met zout, peper en kerrie en schuif het rooster in het midden van de oven. De ovenschaal staat er nu als het goed is recht onder, zodat het vet erin kan druppelen. Laat de speklapjes nu zeker 4 uur langzaam garen.

Schil de aardappels, snijd ze in vieren en kook ze in een klein laagje water gaar. Giet de aardappelen af en laat ze, met het deksel op de pan van het vuur af, nog even droogstomen.

Gebruik je verse kapucijners? Dan is het nu tijd om ze te doppen.

Bak de spekblokjes met de gesnipperde ui uit in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Gewoon, op niet te hoog vuur, zonder toevoeging van boter of olie.

Breng, terwijl de spekblokjes langzaam bakken, de kapucijners aan de kook. Verse kapucijners kook je 5 tot 10 minuten in een laagje water, kapucijners uit een pot verwarm je in hun eigen vocht.

Doe ondertussen de augurkjes, de Amsterdamse uitjes (of de zilveruitjes) en de piccalilly in schaatjes.

Doe ook de drooggestoomde aardappelen, de kapucijners en de spekblokjes met ui in schalen en leg de speklapjes op een bord.

En dan: aan tafel!

 

P.S. Captain’s dinner kent veel varianten. Zo kennen wij mensen die er mosterd bij eten. Mensen die behalve aardappelen ook rijst serveren. Mensen die er stroop bij eten. Mensen die een schaaltje met fijngesneden lente-ui, met reepjes paprika of met van die Indische gebakken uitjes (bawang goreng) op tafel zetten… Voor ons hoeft dat niet, maar het kan dus allemaal. Wat we er overigens wel heel lekker bij vinden: Surinaamse piccalilly (met Madame Jeanette-peper), in plaats van gewone piccalilly!

 

Hoofdgerecht • met vlees • voor 4 personen