Oncontroleerbare krachten

Wat is er zo leuk aan het spelletje voetbal? Als je er realistisch naar kijkt, zijn het twintig spelers die achter een bal aan rennen. Simpeler dan dit kan ik het niet stellen. Waarom kijken miljarden mensen elk weekend reikhalzend uit naar een wedstrijd? Dit lijkt moeilijk, maar is geen onoplosbare vraag. Het is namelijk zo populair, omdat het simpelweg een wedstrijd is. Bij het organiseren van een wedstrijd komen er krachten in een mens naar boven, die bijna niet te controleren zijn.

Alle randzaken rond het voetbal zijn leuk, of niet leuk. Ze zijn er en zullen blijvend onze interesse wekken. Toch blijft het simpelweg een wedstrijd. Bij wedstrijden horen winnaars en ook verliezers. Een oud gezegde luidt dan ook; “Je bent pas een echte winnaar, als je ook tegen je verlies kan.” Het is halverwege de week. Het weekend komt er aan. Heb er al weer zin in.

 

‘Onze rook is rooier dan Rooie Marck’.

“Onze rook is rooier dan Rooie Marck”. Waarom doe je dit? Ga je zo met de andere goedwillende supporters om? Waarom maak je zo’n spandoek? Tijdens het bekerduel Ajax- Feyenoord (3-1) staken een groepje Ajax-fans de draak met een vorig jaar aan kanker overleden 54-jarige Feyenoordsupporter ‘Rooie Marck’. Ik snap niet dat dit kleine groepje idioten zich zo hebben laten gaan. Spotten met de ziekte Kanker is al banaal, maar dat dit gebeurt in een tijd, waarin de supportersgroepen van Ajax en Feyenoord weer gebroederlijk naar de uitwedstrijden in Rotterdam en Amsterdam kunnen gaan. Waar zijn we mee bezig? Het is maar voetbal, mensen!!!

BenrbEwIcAA48_v

Nederland gaat het ver schoppen op het WK.

Nog maar een paar maanden en dan is het zover. Het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië gaat beginnen. Ons Nederlands voetbalelftal, de trots van de natie, zal het moeilijk krijgen in een poule met Chili, Australië en inmiddels aartsvijand Spanje. Na de eerste ronde zou Brazilië wachten. Dat zal wel zwaarder worden. Toch denk ik dat we ver kunnen komen. Tegen Spanje wil iedereen revanche. Tegen Chili zal het moeilijk worden, maar dit was vier jaar geleden tegen Uruguay ook en van Australië moet ook gewonnen kunnen worden. En zeg nou zelf: “Als we wereldkampioen willen worden, moeten we toch van iedereen winnen?”.

 

Brazilie_wk_2014

Een schitterende sport

Voetbal. Een schitterende sport. Twintig mannen, of vrouwen, rennen achter een bal aan. Deze willen graag de bal in een doel schoppen en twee personen proberen dit met de handen tegen te voorkomen. Voetbal. Waarom hou ik toch van deze sport? Simpel. Het spelletje verbroedert. We kunnen heerlijk op een zaterdag of zondag het arbitrale trio volschelden. Op de tribunes in het stadion is altijd wat te doen. We zingen graag haatzaaiende coupletten en een onvervalste matpartij hoort tot klassieke momenten. Heerlijk. Voetbal. Wie de wedstrijd wint is eigenlijk niet meer belangrijk. Wie letterlijk gaat bloeden is ervoor in de plaats gekomen. Wie wil dit nou niet?

201010122232-1_italieservie-stilgelegd-na-supportersrellen