3 januari 2008

Energietips TOP 5

Met deze energietips kunt u meteen aan de slag. U bespaart direct energie zonder dat het u veel geld en moeite kost.

  • Gloeilampen vervangen door spaarlampen (50 euro per jaar)
  • De thermostaat overdag één graad lager (56 euro per jaar)
  • Kies voor een waterbesparende douchekop (25 euro per jaar)
  • Een droger gebruikt per droogbeurt 63 eurocent. Gemiddeld wordt de droger vier keer per week gebruikt. Voor elke keer dat het wasgoed(buiten) wordt opgehangen, wordt geld bespaard. (130 euro per jaar)
  • Televisie, kruimeldief, computer, printer en elektrische tandenborstel uitzetten in plaats van stand-by (88 euro tot 120 euro per jaar) Tip gebruik een standby killer

Bron: Greenchoice


13 december 2007

Prijzen van aardolie en diesel bereiken recordhoogte

De prijzen van ruwe olie en diesel hebben een recordhoogte bereikt. Op 7 november 2007 kwam de olieprijs uit op 93,26 dollar per vat van 159 liter. De dieselprijs bedroeg op 9 november 104,62 euro exclusief btw. In Nederland bedraagt de literprijs voor diesel momenteel 1,0378: 20% maar dan begin 2007. Ook de prijs van producten die uit aardolie worden gedestilleerd is gestegen.

Op de wereldmarkt vertoont de Brent-olie van de Noordzee en de West Texas Intermediate (WTI) een voortdurende stijging. De prijzen van Brent in dollars en de kale dieselprijs in euro`s zijn duidelijk aan elkaar gecorreleerd. De uitslagen van de olieprijs zijn daarbij sterker dan die van de diesel. Door seizoensinvloeden kunnen de marktontwikkelingen voor olieproducten over de lange termijn uit elkaar lopen. Zo is benzine populair in de zomer en diesel meer in de winter.

Het is niet mogelijk de prijzen voor ruwe aardolie of diesel direct te beïnvloeden. Niettemin kunnen transporteurs tot op zekere hoogte hun totale brandstofrekening beïnvloeden. Dit kan enerzijds bij de inkoop van brandstof, bijvoorbeeld door gerichter te tanken, kortingen te bedingen en een eigen bedrijfspomp te gebruiken. Anderzijds kan men het brandstofverbruik beperken door zuiniger te rijden en voertuigen optimaal in te zetten.


Lijstjestijd: de top vijf van onzichtbare waterslurpers

Hoeveel water is er nodig om één kop koffie te produceren? Of een bruine boterham met kaas? Veel levensmiddelen en grondstoffen bevatten zelf nauwelijks water, maar verbruiken veel water tijdens de groei en het productieproces. Dat levert onthutsende cijfers op.

Op verzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) onderzocht de Universiteit Twente dit onzichtbare 'virtuele' waterverbruik van Nederland. De belangrijkste uitkomst: 80 procent van het Nederlandse waterverbruik vindt plaats buiten ons land, ook in landen waar (schoon) water een schaars goed is.

Virtueel water: de top 5

  • 1. Katoenen T-shirt (korte mouw) - 2.700 liter
  • 2. Reep chocola (puur) - 2400 liter
  • 3. 100 gram rundvlees - 1.550 liter
  • 4. Kop koffie - 140 liter
  • 5. Boterham - 40 liter

Nederland grootverbruiker

Nederland staat op de derde plaats van de wereldranglijst als het gaat om virtueel waterverbruik. De belangrijkste verklaring daarvoor is dat Nederland door het geringe grondoppervlak wel gedwongen is de meeste grondstoffen en landbouwproducten te importeren. (Om die reden staat Malta op nummer 1 van de lijst). Maar zelfs als dat aspect wordt meegewogen, scoort Nederland nog erg hoog: we verbruiken per hoofd van de bevolking relatief veel koffie, katoen, cacao en andere producten die afkomstig zijn van 'dorstige' gewassen.

Bron: OneWorld