dinsdag 28 juni 2016

Just a little problem

Klein probleempje hier....

Afgelopen weekend heb ik mijn pols gebroken. Daar zit nu dus z'on mooie witte gips spalk omheen die niet nat mag worden en ook zeker niet vies.

Dat wordt dus een beetje lastig met tuinieren...

Volgende week heb ik ander gips te hebben en wat mobieler te zijn, tot die tijd kunnen jullie genietn van een leuke foto van een roosje hier in de tuin.


donderdag 23 juni 2016

Eerste slabonen plantje komt omhoog

Het eerste slabonen plantje komt boven de grond uit! Op andere plaatsen in de kweekbak zie je ook al voorzichtig groene puntjes door de grond heen. Gisteravond was het nog een groen puntje, maar toen ik vanmorgen ging kijken stond er al een klein plantje rechtop. Als ze zo snel blijven gaan, moeten ze snel overgeplant worden en kunnen ze ook vrij snel naar buiten toe. Kom maar op met dat mooie weer! Deze regen is ook niet om vrolijk van te worden.

dinsdag 21 juni 2016

A flower ...



Af en toe denk ik wel eens, wat zouden we zonder bloemen moeten? Buiten begint alles weer te bloeien, daar wordt je toch spontaan vrolijk van?

Ik hou van de quote op de afbeelding hierboven. De meeste mensen zijn constant bezig met het concurreren van anderen. Ze zien alleen het succes van anderen en daardoor niet wat ze zelf bereikt hebben. Dit kan een behoorlijke negatieve impact hebben op hun leven. Wij mensen zouden moeten denken als bloemen. Niet constant proberen te concurreren met anderen, maar gewoon genieten van ons eigen succes en het leven genieten.

Slabonen zaaien

Dinsdag 14 juni slabonen gezaaid in de kweekbak. De zaden van een slaboon zijn vrij groot. Ik heb de kweekbak gevuld met zaai en stek grond. Zorg dat dit geen kluiten bevat, maar goed fijn en los is. Prik een gaatje met je vinger ongeveer 2/3 cm diep, stop het zaadje hierin en dek het voorzichtig toe met wat grond. Plant de zaden niet te dicht op elkaar maar geef je ze wat ruimte.

Ik heb er voor gekozen de slabonen voor te zaaien, je kunt ze ook direct zaaien in de volle grond, maar de kans dat ze dan opgegeten worden door vogels is vrij groot.

7 dagen later zijn de zaden bij mij al voorzichtig begonnen met kiemen. Zorg ervoor dat je de grond goed vochtig houdt. Slabonen staan erom bekend dat het een gewas is dat erg snel geoogst kan worden. 

Zelf heb ik er voor gekozen om stambonen te zaaien, dit blijven uiteindelijk kleine struikjes. Je kan ook voor stokbonen kiezen. Stokbonen gaan klimmen en moet je dan ook ondersteunen met stoken. Deze planten kunnen tot wel 2,5 meter hoog worden. De opbrengst is dan vaak ook hoger dan bij stambonen.

Slabonen worden in de volksmond ook wel sperziebonen genoemd. Maar als je zaden gaat kopen wordt vrijwel altijd de naam slabonen gebruikt. In principe zijn ze dus hetzelfde.

Later meer over het vervolg van de groei van mijn slabonen

maandag 20 juni 2016

Eerste aardbeitje van het jaar

Vandaag mijn allereerste aardbei geoogst die niet afkomstig uit de kas is, maar gekweekt in de volle grond. Mijn aardbeien bed was dit jaar aan vervanging toe. Daarom heb ik ervoor gekozen om alle planten eruit te halen en alles te vullen met nieuwe stekken. Ik heb dus allemaal vrij jonge planten staan waardoor de opbrengst dit jaar nog niet zo hoog zal zijn. 
In mijn aardbeienbed heb ik twee verschillende soorten stekken staan. Het ene soort is bij mij onbekend en het andere soort is Evie. Evie is een mooi plant die goed omhoog staat, de aardbeien hangen niet op de grond ze goed schoon blijven. Deze plant is een doordrager en geeft mooie en veel aardbeien.

Vandaag dus de eerste aardbei geoogst, er hangen al vele groene aardbeien aan de planten. Nog een beetje zon en deze kunnen ook geoogst worden!

vrijdag 17 juni 2016

Courgette kweken


Zaaien

Bedenk van te voren of je courgette buiten wil gaan kweken of in de koude kas. Half april ben ik begonnen met het zaaien van courgette voor in de koude kas. Deze heb ik half mei geplant in de koude kas. De eerste courgette zitten nu aan de plant en hebben een lengte van ongeveer 10 cm, nog een klein beetje doorgroeien en ze kunnen geoogst worden.

De courgette voor buiten zijn begin mei gezaaid en begin juni uitgeplant buiten. Plant de courgette pas buiten in de volle grond als je zeker weet dat dat er geen vorst meer op komst is. Dit kunnen de planten namelijk totaal niet hebben!

Zaai de courgette niet in de volle grond, maar in een kweekbak of in aparte potjes. Zorg er wel voor dat je ze op tijd overplant om de wortels voldoende ruimte te geven.

Oppervlakte

Plant de courgette ver uit elkaar, de planten worden erg groot en kunnen makkelijk een vierkante meter in beslag nemen. Plant je de courgette te dicht op elkaar of te dicht naast andere gewassen, dan zullen de planten het minder goed doen en de andere gewassen verdringen.

Als de planten wat groter worden plaats er dan een stok naast waar je de stam eventueel aan op kan binden. Door de grootte van de plant en de zware vruchten zal hij al snel om klappen.

Op de afbeelding hiernaast zie je de courgette uitgeplant in de volle grond, ze staan hier eigenlijk nog iets te dicht op elkaar. Nadat de planten begonnen te groeien zijn ze nog iets uitgedund om de pl

Bloemen

De planten zullen hard groeien en op een gegeven moment zullen er oranje bloemen aan de planten verschijnen. Je hebt vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen herken je aan de verdikking van de steel die onder de bloem al duidelijk zichtbaar is. Deze zal uiteindelijk uitgroeien tot een courgette. Bijen zorgen in principe voor de bestuiving tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen. Staan de planten in de kas? Dan kan je ze eventueel een handje helpen.

De courgette kan je oogsten als ze ongeveer tussen de 15 en 20 centimeter groot zijn. Ik raad aan ze niet heel veel groter te laten worden, de smaak en kwaliteit van de courgette neemt hierdoor namelijk ook af.



donderdag 16 juni 2016

ANANAS!

Wegens het moeten maken van een studiekeuze kwam ik op de universiteit van Wageningen terecht voor een meeloopdag bij de studie plantenwetenschappen. Tijdens zo'n meeloopdag proberen ze je zo veel mogelijk van de campus te laten zien. Zo kwam ik dus ook in de kassen daar terecht.

Het complex bestaat uit allemaal kleinere ruimtes/kassen waar verschillende onderzoeken gedaan worden naar allerlei planten (hoe kan het ook anders op de universiteit). Zo ook kwamen langs een gedeelte dat helemaal vol stond met ananas planten. Welk onderzoek ze er nu precies mee deden? Geen idee meer dat is me even ontschoten. Flink gefascineerd door de ananasplanten dus.

De student waarmee ik de meeloopdag had vertelde me dat je ook vanuit de kroon van een ananas een eigen plant kon kweken. Eenmaal weer thuis gekomen uit Wageningen uiteraard meteen achter de computer gekropen en opgezocht hoe het in zijn werk ging.

Dezelfde week nog een ananas gehaald in de supermarkt en meteen aan de slag gegaan. Helaas mislukte de eerste poging. Maar we gaven de moed nog niet op, opnieuw een ananas gehaald en begonnen aan poging twee. Net een iets andere werkwijze gebruikt, maar ook dit mislukte. Omdat ik toch een doorzetter ben voor de derde keer een ananas gehaald en we probeerde het weer opnieuw. Deze keer zag het er beter uit. De kroon van de ananas bleef geruime tijd in leven en het leek erop dat het zou gaan lukken. Helaas .... 

Toch de moed maar opgegeven en bedacht dan toch maar zo'n leuke plant aan te schaffen in de winkel. Dat bleek toch ook nog vrij lastig. Gelukkig heb ik een heel lief vriendje met allerlei connecties in deze wereld, en staat er nu een prachtige ananasplant op mijn bureau te schittteren!