zondag 23 oktober 2016

Tijm Knoflookkip in zoutkorst (geheime kip) met geroosterde zoete aardappel



Het kon natuurlijk niet uitblijven; ik krijg eters. Wat ga ik in hemelsnaam maken? Ik heb een kast vol kookboeken maar veel recepten zijn niet Paleo. En na 3 weken wil ik ineens niet meer schipperen. Ik voel me goed en dat wil ik zo houden. Maar ik wil mijn gasten ook niet 'opzadelen' met mijn dieet. Eten met vrienden moet in de eerste plaats gezellig zijn en daar hoort nu eenmaal niet een berg groente bij...of wel?
Nu was er een recept wat ik al héél lang wou proberen. Een kip in een zoutkorst. Ik besloot het te maken als test, om te kijken of het leuk zou zijn dit gerecht aan mijn vrienden te serveren. Daarbij was het zondag en had ik alle tijd.
Toen ik mijn ouders vertelde over mijn plan keek mijn moeder mij met grote ogen aan en vroeg; hoe groot is die kip eigenlijk? En daar bedoelde ze mee; kunnen wij ook aanschuiven? Natuurlijk kon dat! Ik bedacht snel een bijgerecht en snelde naar de supermarkt. Ik checkte nog even Google en las tot mijn opluchting dat zoete aardappel ook Paleo is. Pfff...gelukkig. Mijn vader is namelijk een echte aardappeleter.
Mijn zoontje van 5 stond die middag te springen om mij te helpen. Hij had het gerecht al omgedoopt tot 'geheime kip' en ik beloofde hem dat hij de kip mocht openbreken. Want dat zou een spectaculair moment worden. Dit is een heel leuk gerecht met een leuke portie theater zoals ze dat in Masterchef Australia zeggen. We hebben met zijn vieren de hele kip opgegeten (hij was ruim 700 gram).
We hebben er geroosterde zoete aardappel bij gegeten en een groene salade.
Ik heb er ook een salsa verde bijgemaakt obv dragon. Ik zal proberen de hoeveelheden te noteren maar uiteindelijk is de salsa verde ook een saus die je veel moet proeven tussentijds en moet bijstellen. Niet iets wat je klakkeloos overneemt.

Tot slot; wat is het heerlijk om zo te lijnen!!

Ingrediënten:

Voor de korst:
2 eieren
500 gram bloem en 500 gram grof zeezout
4 el olijfolie
250 ml water

1 kip (die van ons was ruim 7 ons)
4 sjalotjes
10 knoflookteentjes
1 citroen in partjes
Flink wat tijm
Eventueel bakpapier en deegroller

Groente bijgerecht:
4 zoete aardappelen, geschild en in blokjes
3 teentjes knoflook
1 rode paprika in stukken
kruiden naar smaak, ik had grof paprikapoeder (verkrijgbaar in oa Turkse supermarkt)
gesmolten kokosolie

Eventueel salsa verde voor bij de kip en groenten, niet noodzakelijk maar wel leuk als je visite hebt
1 bakje dragon
enkele takjes tijm
3 teentjes knoflook
4 groene olijven
2 tl kappertjes
2 el olijfolie
1 tl mosterd
kokosmelk naar smaak

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Kip
Scheid de dooiers en de eiwitten. Zet het eigeel in de koelkast. Meng eiwitten, bloem, zout en 250 ml tot een soepel deeg (in de keukenmachine als je deze hebt) Laat het deeg 1 uur rusten.

Doe peper en zout op de kip, verhit kokosolie of olijfolie in de pan en braad de kip aan totdat hij lichtbruin is. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen. Bewaar het vet.

Pel de sjalotjes en de knoflookteentjes. Snijd de sjalotjes in ringen. Stop alle knoflook en zoveel mogelijk van de tijm, citroen en ui in zijn achterste.

Neem een braadslede en giet het vet van de braadpan van de kip in de slede. Mocht er niet genoeg vet zijn giet dan wat bij.

Verdeel het zoutdeeg in 2 helften. Bebloem een oppervlak of leg een helft deeg op een vel bakpapier. Leg een ander vel er bovenop en rol hem uit totdat hij 1,5 groter is dan de kip. Leg het deeg in de braadslede. Rol ook het 2de deeg uit.

Leg de overgebleven ui/citroen op het deeg in de braadslede, leg de kip er op en de andere lap over de kip heen. Sluit het deeg om de kip zodat deze helemaal is afgesloten.

Neem het eigeel uit de koelkast, schenk er een beetje water bij en kwast het mengsel over de kip.
Zet de kip in het midden van de oven en bak circa 1 uur.

Nu gaan we met de groenten aan de slag.
Neem een ovenschaal en vul deze met de 4 zoete aardappelen in stukken en de paprika.
Voeg de knoflook toe en het paprikapoeder. Smelt de kokosolie, voeg toe aan de groenten en meng met je handen. Voeg indien nodig meer toe. Voeg het paprikapoeder toe of kruid het op je eigen manier. Zet de groenten in de oven bij de kip na 20 minuten.

Salsa Verde
Ris alle blaadjes van de dragon, paar takjes tijm en meng deze met de rest in een hakmachine. Voeg kokosmelk toe tot dat de scherpte eraf is maar je toch nog een intense kruidensmaak hebt die jij lekker vindt. Ik denk dat ik ongeveer 50 cc kokosmelk heb toegevoegd.

Haal na ruim 1 uur (bij mij ongeveer 1 uur en 15 min) de kip en de groenten uit de oven.
Strooi wat zout over de groenten.
Pak een flink scherp mes en snijd de korst open. Serveer met de groenten, salsa verde en natuurlijk een groene salade




vrijdag 21 oktober 2016

Paleo quiche



Degenen die mij kennen weten dat ik al jaren lijd aan chronische spanningshoofdpijn en migraine. Nu las ik onlangs in een hoofdpijntijdschrift dat het Paleo dieet allerlei kwalen kan verhelpen en dat hoofdpijn daar ook bij hoort. Tel daar bij op dat ik al maanden 4 kilo te zwaar ben en ik dat maar niet weg krijg en een man heb die ook met overtollige kilo's rondloopt....do I need to say more?
Maar ik ben slecht met diëten. Ik hou van lekker eten en mijn man ook. Op een bepaald moment bereik ik mijn breekpunt en eet ik hongerig en gefrustreerd een hele zak chips leeg. Maar goed. In een notendop mag je bij Paleo van alles eten zolang het maar onbewerkt is (die had ik al eens eerder geprobeerd). Ik mag onbeperkt groenten, fruit en vlees! Dat is een fijn uitgangspunt. Veel diëten zeggen dat je van fruit moet afblijven vanwege de suikers maar bij Paleo is dit niet het geval. Ik ga het dieet hier niet uitleggen want het heeft natuurlijk ook zijn uitdagingen (geen suiker en geen zuivel) en daar zijn andere en veel betere websites voor. Ik ga een paar Paleo recepten posten die ik heel lekker vind en waarbij ik niet het gevoel heb dat ik iets mis.
Want ik wil gewoon lekker eten! Ook tijdens een dieet.
Vandaag dus de quiche die heerlijk was en gezond! De korst was een beetje korrelig en ik twijfelde of dit wel goed ging komen maar mijn man en ik hebben heerlijk gegeten. Ik kon met deze hoeveelheid ook alleen de bodem bedekken en niet de zijkant. Ik denk ook dat t deeg daar niet stevig genoeg voor is. We kregen er gewoon mooie punten uit hoor, dat moet ik er wel even bij zeggen.

Bij de quiche aten we een gemengde salade met wat pecannoten erdoor. Ik heb er een Franse dressing bij geserveerd. De basis van deze dressing is 1 el olijfolie, 1 el rode wijn azijn, 1 tl mosterd, 1 tl gembersiroop.

Dit heb je nodig:

Een vorm met losse bodem van ongeveer 24 cm ingevet
Een verwarmde oven van 180 graden

Voor de bodem meng:
200 gram amandelmeel
60 ml olijfolie
1/2 tl zout
1 el water
1/4 tl peper

Druk dit in een vorm en zet het ongeveer 20 minuten in de oven of dat t lichtelijk gebruind is

2 worstjes of ander vlees
Klop 3 eieren met 1 tl mosterd, wat tijm, zout en peper en 90 ml kokosmelk
1 grote ui
groene olijven
wat kleine tomaatjes

Braad de worstjes in de pan. Als ze gaar zijn haal ze eruit en snijd ze in plakjes. Bak in het resterende vet de ui glazig.
Haal de bodem uit de oven als deze gaar is. Leg de glazige uien op de bodem, de plakjes worst, groene olijf en tomaatjes. Schenk het eimengsel erop en zet terug in de oven voor ongeveer een half uur.
Maak intussen de salade en dien samen op.

Natuurlijk kan je experimenteren met allerlei vullingen maar dit is voor ons iig een blijvertje.

Bij dit recept hou je flink wat kokosmelk over. Die gooien we natuurlijk niet weg want er wordt in veel Paleo recepten een klein beetje kokosmelk toegevoegd om het gerecht iets romigs mee te geven. Dus we pakken een ijsblokjes houder en vriezen de rest van de kokosmelk in. Deze komt vast snel weer van pas ;-)



maandag 20 juli 2015

Muesli



Muesli is lekker. Maar naar mijn smaak zitten er te weinig noten in. En ik schrik altijd als ik naar de calorieën kijk. Wat doen ze er in hemelsnaam in? Bergen suiker? Een handje Cruesli of een handje chips, qua calorieën is er weinig verschil. En dan neem ik liever een handje chips.
Toen ik tot dit inzicht was gekomen was het 'over en uit'  met de muesli. Totdat mijn nicht vertelde dat ze haar eigen muesli maakte en een flinke pot op haar aanrecht had staan. Ze maakte haar eigen gezonde variant en bepaalde zelf wat ze erin deed. En het was heel eenvoudig.
Ik zag het al helemaal voor me. Was de muesli klaar voor een comeback? Ik vond op het internet enorm veel recepten en heb uiteindelijk een mix gemaakt die ik lekker vind. Zie dit recept dus als een handleiding en geef er je eigen unieke draai aan. Ik heb er geen gedroogde vruchten ingedaan want die kunnen melig worden en daar hou ik niet van.

Ingrediënten voor 1,5 weckpot

500 gram havermout
50 gram zonnebloempitten
50 gram lijnzaad
50 gram sesampitjes
50 gram maanzaad
50 gram amandelen
50 gram hazelnoten
eventueel 25 gram chiazaad
200 gram pecannoten
100 gram geraspte kokos
10 el olie, zonnebloem- of kokosolie
combinatie van 15 el zoetigheid; ahornsiroop (of andere siroop) en honing
Kaneelpoeder naar smaak, bijv 3 el
2 el vanille extract

Bakpapier en ovenschaal

Verwarm de oven voor op 160 graden
Maak de noten kleiner en kneus ze met een vijzel of keukenroller. Doe alle droge ingrediënten in een pan en meng ze door elkaar.
Doe de olie in een pan en los de honing en stroop hierin op. Voeg de kaneel toe en vanille en meng
.
Giet het oliemengsel door de droge ingrediënten en meng goed. Neem een ovenplaat en bekleed deze met bakpapier. Leg het mengsel op de bakplaat en verdeel. Schuif het in de oven en zet de kookwekker op 10 min. Iedere 10 min de schaal uit de oven nemen en de muesli omscheppen en terug schuiven in de oven. Doe dit ongeveer 3 keer. Als het een lichtbruine kleur heeft gekregen dan laten afkoelen en in een pot of blik bewaren. Dit wordt genieten, iedere ochtend. Eet smakelijk!

donderdag 14 mei 2015

Brioche

Ik had nog nooit een Brioche gegeten en ik zag ze wel eens liggen in de supermarkt maar dan dacht ik altijd; als ik dat een keer ga eten dan is het natuurlijk wel een huisgemaakte. Dus zoals je ziet zijn we vandaag de keuken ingedoken met een missie. Mijn man kende de smaak wel dus hij was vandaag een meer dan bereidwillige jury. Als verwoed kookboeken-verzamelaarster had ik de luxe dat ik kon kiezen uit een aantal Brioche recepten. Ze waren allemaal verschillend maar ik heb uiteindelijk gekozen voor een recept van Donna Hay. Haar recepten stellen zelden teleur en voor een eerste keer zou het toch wel leuk zijn als het in 1 keer lukt. Ze doet er vrij veel boter in maar ja....dat komt de smaak wel ten goede he. Het heeft dus ook een beetje de smaak van een roomboter croissant.
Het maken van een brioche kost wel wat tijd. Maar ik vond het heel leuk om te zien hoe het gist haar werk doet. Dat blijft toch iedere keer weer een spannend moment.....zou het zijn gelukt?
Een brioche is niet iets wat je even uit je mouw schud. Maar het is vast ook een kwestie van handigheid. En zeg nou zelf; is het niet een plaatje?

Ingrediënten:
8 gram gedroogde gist
1 el handwarm water
2 el handwarme melk
55 gr fijne kristalsuiker
1/4 tl zout
250 gram 00 bloem (ook wel bekend als pastabloem)
2 eieren losgeroerd
225 gr ongezouten boter in stukjes en zacht
1 ei extra losgeroerd

Meng de gist met het water en de melk in de kom. Zet het 5 min op een warme plek of tot er belletjes aan het oppervlak verschijnen.
Meng de suiker en het zout in een kom.
Doe de bloem, het gistmengsel en de 2 eieren in de mengkom van een keukenmachine en klop 1 minuut met een deeghaak op de laagste stand. Verhoog de snelheid tot de hoogste stand, voeg de suiker en zout toe en laat het draaien totdat het deeg loskomt van de wand van de kom.

Voeg terwijl de machine draait geleidelijk de boter toe en klop nog 6-7 minuten of tot je een glanzend, elastisch deeg hebt. Doe het deeg in een kom en dek het af met plastic folie. Zet het 2-3 uur op een warme, tochtvrije plek totdat het in volume is verdubbeld.

Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en kneed het op een bebloemd vlak tot ze soepel zijn. Het deeg is vrij plakkerig dus bewerk het niet te lang. Doe de vier bollen in een cakevorm die je hebt ingevet (22x8), dek af met een schone, vochtige doek en laat het 1 uur rusten of totdat het volume weer is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het brioche in het midden verticaal in en bestrijk het met het extra ei en bak het 35-40 minuten in de oven totdat de brioche goudbruin is. Laat de brioche 10 min rusten.



maandag 11 mei 2015

Simpel chocoladetaartje



Nu ik de perfecte bodem heb (zie citroentaart) wil ik wat meer experimenteren met vullingen. Want zeg nou zelf; zou het niet heerlijk zijn als je een paar bodems kan afbakken en deze vervolgens kan vullen met verschillende toppings? Ik zie ze al uitgestald staan op mijn tafel tijdens een high tea of bbq. Even uit de ' mouw geschud'  alsof het niets is. Mmmm. Ik kwam het recept tegen van dit eenvoudige chocoladetaartje en dit leek me een uitstekende partner voor mijn citroentaart. Ik heb de taart gemaakt met behulp van een kleine vorm van 24 cm met losse bodem.

Tip!
Wat natuurlijk heel lekker is om een flinke dot slagroom te serveren bij deze taart en wat fruit zoals bijv plakjes peer of kersen. Ik heb een pot kersen met het sap verwarmd, een beetje vocht achtergehouden en deze met wat maizena en rum gemengd, daarna aan de kersen toegevoegd, aan de kook gebracht en de saus ingedikt. Erg lekker.

Ingrediënten voor bodem:
200 gram patentbloem 
55 gram + een beetje poedersuiker
beetje tl zout
150 gr ongezouten boter koud  
bakpapier en bakkogels
(misschien hou je wat deeg over maar dat is beter dan tekort komen)


Voor de vulling
50 cc room of melk
150 pure chocolade
60 gr melk chocolade
200 gram creme fraiche

Slagroom voor ernaast en eventueel wat fruit

Maak de bodem. Doe alle ingredienten in de keukenmachine en laat deze mixen totdat het deeg een bal vormt. Dek af en laat 20-30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet de vorm in. Rol het deeg uit op je werkvlak en bekleed de vorm. Leg in het midden bakpapier en wat kogels. Plaats de bodem in de oven. Na ongeveer 20 min haal je de vorm uit de oven, verwijder je de kogels en bak je hem nog even na totdat hij een mooie kleur heeft. Niet te bruin anders wordt de bodem te hard. Op mijn foto had hij er net iets eerder uit gemogen. 

Laat de bodem afkoelen.

Doe in een pannetje de creme fraiche en de room. Voeg de chocolade toe en laat deze au bain marie smelten. Als het is gesmolten giet het dan op de taartbodem en zet het min 1,5 uur in de koelkast. Daarna is hij klaar om te serveren. Maak je de taart eerder op de dag haal hem dan ook wat eerder uit de koelkast als je hem wilt serveren om hem wat zachter te laten worden.

maandag 29 december 2014

Citroentaart


Hehe...ik heb het eindelijk gevonden. De Perfecte bodem. Menigmaal kijk ik naar Masterchef Australia. Heerlijk. Er is bijna geen kookprogramma wat ik niet volg. En het viel me op dat de jury bij het beoordelen van taarten zich soms zo kon verlekkeren over de bodem. Ik hoor het ze nog zeggen; mmm...its so buttery. The pastry is delicious, flakey, too die for' en meer van dat soort kreten. Maar als ik een taart bakte had ik die ervaring nooit. De bodem was best smakelijk hoor het was zeker niet vies. Maar ik dacht dan; als ik deze taart aan de jury van Masterchef zou serveren, zouden ze dan enthousiast zijn over de bodem of hem maar 'zo zo' vinden? Naar mijn idee was de bodem zeker niet super bijzonder. Dus bleef ik in de tussentijd rustig doorbakken in de hoop dat de perfecte bodem wel op mijn pad zou komen.
Onlangs nog maakte ik een citroentaart van Donna Hay. De taart was best lekker maar de bodem deed me meer denken aan een biscuitje. De term 'flakey was weer niet van toepassing. Het was gewoon een doodnormale bodem. Tot van de week. Ik besloot de zoveelste citroentaart te bakken. Ik moest en zou het perfecte citroentaartrecept vinden! Ik vond een recept in een kooktijdschrift genaamd Baking heaven. Daar werden ze gepresenteerd in een vierkante ovenschaal (30x20) als citroenblokjes. Maar ik denk dat het in een ronde vorm ook makkelijk past.
Ik begon met het bereiden van de bodem. Ik weet nog dat ik dacht; er gaat wel erg veel boter in....maar ik doe maar gewoon wat er staat. En achteraf blijkt dat dus het geheim te zijn van een heerlijke 'buttery en flakey' bodem. Heel veel boter. Ach, voor de lijn maakte ik de taart toch al niet en als je dan wilt zondigen kan je er maar beter voor zorgen dat je geniet van elk moment!
En dat hebben we gedaan ook. Eindelijk is de zoektocht voorbij! Van nu af aan wordt dit mijn standaardrecept voor iedere taart die ik maak. Het was zo zalig...nu ik erover praat wil ik hem gewoon wéér maken.

Ingrediënten voor de bodemmm:
325 (patent)bloem
88 gram + een beetje poedersuiker
1 tl zout
250 gram ongezouten boter koud

Vulling:
6 eieren
350 gr fijne kristalsuiker
sap van 4 citroenen (250 ml)
60 gram bloem
1 tl maizena
Geraspte citroenschil van de citroenen
1 tl bakpoeder

Meng de ingrediënten voor de bodem mbv een keukenmachine tot een kruimeldeeg. Heb je geen keukenmachine  (koop er dan snel 1) of gebruik 2 messen om de boter te hakken door de bloem zodat de boter niet smelt tussen je handen. Meng het deeg tot een bal en laat t ongeveer 20 min rusten in de koelkast

Verwarm de oven op 170 graden.
Gebruik je een vierkante vorm vul deze dan met bakpapier. Ik gebruik de volgende keer een ronde vorm met losse bodem. Deze moet je even invetten voor gebruik. Rol het deeg uit met een roller en leg het in de vorm. Prik er met een vork gaatjes in. Leg bakpapier op het deeg en leg er bakkogels in. Bak de bodem 20 tot 25 minuten in de oven. Haal na ongeveer 15 a 20 min het bakpapier en de kogels eruit en schuif hem terug in de oven.
Als de bodem lichtbruin gekleurd is haal hem dan uit de oven en laat hem een beetje afkoelen.

Klop de eieren met de suiker en het citroensap. Meng in een andere kom de 60 gram bloem, maizena en bakpoeder. Schenk terwijl je klopt het eimengsel bij het bloemmengsel. Begin met een beetje zodat er geen klontjes ontstaan. Ben je toch te snel geweest ga dan over op grof geschut en pak de staafmixer. Voeg als laatste de citroenschil toe.

Schenk het mengsel in de bodem en plaats het terug in de oven voor ongeveer 30 min of tot er lichtbruine plekjes ontstaan op de top. Laat het afkoelen in het blik en zet het daarna even in de koelkast. Bestuif met poedersuiker of serveer met slagroom. En geniet, geniet, geniet...





donderdag 2 oktober 2014

Oosterse roerbak saus

Dit is een lekkere roerbaksaus die je voor van alles kan gebruiken. Ik heb regelmatig het probleem dat ik een lekker vleesgerecht heb maar vervolgens niet weet hoe ik de groenten erbij lekker maak. Deze lekkere roerbaksaus lost dat probleem heel eenvoudig op. Je kan het voor van alles en nog wat gebruiken en naar smaak aanpassen. Je kan er fijngesneden gember aan toevoegen, knoflook, beetje citroen noem maar op. De bedoeling is dat je je groenten wokt (ik heb het vd week met tempe gedaan en dat was ook zalig) en als het gaar is voeg je op het laatste moment deze saus toe naar smaak. En als je sesamzaadjes in huis hebt strooi deze er dan ook overheen. Dat staat wel zo gezellig.

Dit zijn de ingrediënten voor 2 personen:
4 el zoete chilisaus
2 el ketjap manis
2 tl sesamolie
evt 1 el sesamzaad om het af te maken

Meng alle ingrediënten en voeg de saus aan het einde van het roerbakken toe.