Helle messen: groot versus klein, de eeuwige kwestie

Vorig jaar had ik tijdens mijn vakantie in Noorwegen twee Kizlyar messen bij me. Een kleinere, typisch voor bushcraft, en een grotere…die ik eigenlijk niet gebruikt heb.
Nu ging ik het even helemaal anders doen. Ik had de gelegenheid gekregen twee Helle messen te testen. Helle, hét mes uit Noorwegen. (Naast Brusletto toch wel de twee bekendste Noorse messenmerken.)

En het handgemaakte Noorse mes natuurlijk!

Tore Hval

Tore Hval, messenmaker pur sang

Laat ik met dit laatste beginnen. Nog voor mijn eerste wandeling liep ik in Langesund de plaatselijke landwinkel binnen. Daar zat Tore Hvål achter een tafeltje met Noorse messen. Handgemaakte Noorse messen. Ik schoof aan en ik vroeg hem naar de Noorse traditie om een mes te dragen.

Vanaf dat moment heb ik er eigenlijk geen woord tussen gekregen. Ik heb nog wel een paar vragen kunnen stellen. Onder andere over de kwestie groot versus klein. Tore keek mij aan van onder de bril en zei: ‘You do no need a big knife. You can do everything with al small knife, woodcarving, making a flute, skinning an animal…”.

Wie ben ik dan om daar nog iets aan toe te voegen? Tore Hvål vertelde mij – en ik heb geen reden om aan zijn woorden te twijfelen, het is geen digitale man, dus ik heb niets over hem kunnen vinden op internet; zijn kaartje heeft zijn naam, zijn professie, ‘Knivmaker’ en een email adres – dat er ooit in Noorwegen een wedstrijd is uitgeschreven voor een mes ter ere van het 100 jarige bestaan van het Noorse mes.

Tore Hvål heeft deze wedstrijd gewonnen. Nogmaals, hij had geen foto, ik heb ernaar gezocht op internet, maar toen hij dit vertelde glom hij van trots. Ik heb hem later (weer) thuis gemaild met de vraag of hij nog een foto heeft van dat mes. Als hij reageert kom ik daar op terug. En natuurlijk ben ik met één van zijn messen de winkel uitgelopen. “You can see the sunrise on the handle…”, ik was verkocht.

Toen moest mijn eerste wandeling tegen een fjord omhoog, nog beginnen. Langesund en dan vooral het Rognstranda herbergt een wonderlijk natuurfenomeen. In de baai zie je twee duidelijke werelden: de horizontale lijnen van de lava in de zee en de verticale lijnen van een fjord dat recht omhoog gedrukt is. Tussen het ontstaan van deze werelden zitten duizenden jaren tussen, zo niet 100 duizenden jaren.Helle GT en Helle Speider

Voor de beklimming van het fjord maakte ik vorig jaar een wandelstok, zo ook dit jaar.
Ik had de Helle GT bij me en de Helle Speider.
Met de Helle GT trok ik er eerst op uit om een geschikte wandelstok te vinden. Het is geen zwaar mes, dus kappen is geen optie. Het vlijmscherpe staal – ijzer moet ik van Tore Hval zeggen, ‘the inside is steel, the outside is iron’ – gleed probleemloos door het hout. Ik fileerde de tak, die zeker een centimeter of 4 in doorsnede was.

Het ruige werk van egaal maken en takjes eraf halen, was ook geen probleem. Maar toen kwam het fijne werk… Ik dacht aan de woorden van Tore Hval: ‘You do not need a big knife’. De kleinere Helle Speider deed zijn werk fantastisch! Het mes ligt goed in de hand, is ook verschrikkelijk scherp, net als de Helle GT, maar voor precisie werk is een kleiner mes toch iets geschikter.

Mijn zelfgemaakte wandelstok
Ik was dan ook zeer tevreden met mijn wandelstok! Vorig jaar kon ik de wandelstok ‘ter algemeen gebruik’ nog achterlaten, dit jaar heb ik ‘em meegenomen. Die beklimming was dan ook een makkie.

Over ‘de eeuwige kwestie’ is het laatste woord natuurlijk nog niet gezegd. Ik was blij dat ik twee soorten messen kon gebruiken, juist die combinatie van ruig werk en precisie werk levert het beste resultaat. En eigenlijk had ik me in de combinatie van de Helle GT en de Helle Spider – wat Scout schijnt te betekenen – geen betere kunnen voorstellen. Ze vullen elkaar heel goed aan.

Helle GT en Helle Speider

Boven: Helle GT, Onder: Helle Speider

Met dank aan Helle knives en Knivesandtools.nl

Geplaatst in Algemeen | Getagged | Een reactie plaatsen

Nieuwe Spyderco Delica’s & Endura’s verkrijgbaar bij KATO

spyderco delicaSinds kort zijn er 12 nieuwe Spyderco messen beschikbaar bij Knives and Tools. Het gaat hierbij om 5 Spyderco Endura’s en 7 Spyderco Delica’s, allemaal in verschillende kleuren. Ik ben zelf een lange tijd groot fan van de Delica en zijn grote broer de Endura, maar tot op heden waren deze nooit verkrijgbaar in deze kleuren bij KATO.

Beide modellen behoren tot de top populairste messen van Spyderco, ze staan bekend om hun scherpte, slijpbaarheid en performance.

10% korting

Op dit moment is er een kortingsactie van 10% op alle producten van Spyderco, dus je kan deze messen nu extra voordelig aanschaffen!

Bekijk de messen op Knives and Tools

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Gratis 30 meter paracord bij Boker messen

paracord-black-KTPC005-d1KnivesandTools heeft tot en met 30 januari 2014 een actie waarbij je 30 meter gratis paracord krijgt. Met dit paracord kan je heel wat leuks doen, waaronder lanyards maken voor je mes.

Om de gratis paracord te ontvangen dien je wel een Boker mes van minimaal 100 euro te bestellen voor de einddatum van de actie.

Bekijk de actie op KnivesandTools.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Ardennes Coticule slijpsteen

Ardennes Coticule slijpsteen

ardennes-coticuleVoor een lange tijd heb ik al mijn messen geslepen met een Spyderco Triangle Sharpmaker. Hoewel de Sharpmaker een heerlijk stuk gereedschap is, is het geen normale platte slijpsteen. Hoewel ik wist dat het slijpen op een slijpsteen lastiger is dan met de Sharpmaker ben ik er toch aan begonnen.

Inmiddels ben ik al een enige tijd in het bezit van een klein slijpsteentje en ben ik er al meerdere keren mee aan de slag gegaan. Ik ga absoluut niet beweren dat ik er goed in ben, want dat ben ik niet. Toch lukt het me goed om een aantal messen mooi scherp te maken.

Ik heb de slijpsteen voorral gebruikt bij keukenmessen omdat ik merk dat dit makkelijker is door het formaat van het lemmet/slijpsteen. Door het grote en lange lemmet is een keukenmes wat makkelijker dan een klein zakmesje.

De grit van de slijpsteen is fijn en werkt niet goed bij messen die erg bot zijn, daarvoor heb je een grovere slijpsteen hiervoor nodig.

Er zijn een hoop verschillende maten te vinden van de Ardennes Coticule, je kan dan ook gemakkelijk beginnen met een klein maatje, en als het bevalt doorgaan naar een grotere.

Op de pagina messen slijpen is een zeer goede video te vinden van Ray Mears waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe je moet slijpen met een slijpsteen.

Bekijk alle Ardennes Coticules producten van 2Sharp.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Lionsteel SR-1A review online

Lionsteel-sr-1a-header

Zojuist heb ik de nieuwe Lionsteel SR-1A review online geplaatst!

In deze review bekijk ik dit zeer mooie kwaliteitsmes uit Italië.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

KnivesandTools Acties

Met kerst horen cadeaus en daar speelt bijna iedere winkel en webwinkel op in. Zo ook in de messenwereld, KnivesandTools doet actief mee met hun acties.

Op dit moment krijg je bij iedere 100 euro die je uitgeeft 10 euro cadeau. Hier kan je je voordeel mee opdoen als je een fanaat bent van messen.
KnivesandTools geeft een aantal cadeautips voor verschillende bedragen.

Bekijk de cadeautips van KnivesandTools

Ik ben zelf altijd onder de indruk van Black Washed messen, en sinds kort heeft KnivesandTools ook hun eigen Eden Quality 106 zakmes in Black Washed uitvoering. Dit zakmes heeft een mooie introductieprijs van minder dan 10 euro.
http://knivesandtools.nl/nl/pt/-eden-eqk106-bw-zakmes-model-106.htm

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Spyderco Tenacious review online

Spyderco-Tenacious-Header

Zojuist is de Spyderco Tenacious online geplaatst! De Spyderco Tenacious is een zeer populair mes die veel mensen al kennen. Dit mes is vele redenen zeer interessant, waaronder een zeer scherpe prijs/kwaliteit.

Bekijk de review voor mijn mening over dit mes.

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Cold Steel Bushman review online

cold-steel-bushman-header

Zojuist is de Cold Steel Bushman review online geplaatst! De Cold Steel Bushman is een allround bushcraft mes wat voor alles te gebruiken is.

Bekijk de review voor mijn mening over dit mes.

 

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

Nieuwe Kershaw producten bij KnivesandTools!

Kershaw

KnivesandTools heeft een behoorlijk aantal nieuwe Kershaw messen toegevoegd aan haar assortiment.

De nieuwe Kershaw messen bestaan allemaal uit zakmessen van verschillende formaten en designers.

Lees verder

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen

KA-BAR Dozier Zombie review online

KA-BAR-dozier-zombie-hunter-header

Zojuist is de KA-BAR Dozie Zombie review online geplaatst! Dit fel gekleurde mes is één van de messen van KA-BAR uit de zombie lijn.

Bekijk de review voor mijn mening over dit mes.

 

Geplaatst in Nieuws | Een reactie plaatsen