zaterdag 31 mei 2008

Vangsten rondom Westkapelle

Dat er nu geep gevangen wordt, was al bekend. Nog steeds niet in grote mate, maar geep is geep. Een leuk detail is dat de geep links van de steiger (staketsel) groter is dan de geep die gevangen wordt op de zeedijk. Er is afgelopen week 1 reactie binnengekomen hoe je geep op zuur kunt zetten. Deze reactie kun je lezen op "de geheime geep" (reactie hierop). Deze persoon heeft anoniem gereageerd en ik wil hem/haar hier hartelijk voor bedanken. Naast geep wordt er ook tong gevangen. Zeer zeker op het zuiderstrand. De eerste tongen zijn meestal niet dik, maar wel vol van smaak. Op het zuiderstrand vang je tong in de avonduren en bij laagtij. Ook de paling begint weer los te komen, in de avonduren wordt er in de Kreek redelijk paling gevangen. Nu heerst er in Nederland een discusie over het meenemen van paling, dit omdat het triest gesteld is met de palingstand. Ik denk zelf dat deze discusie terecht is. Deze week heb ik informatie ingewonnen bij de destreffende overheidsinstelling en het blijkt te gaan over alleen openbare wateren. Dus de Kreek valt hier buiten. Vang je paling op zee, dan zal je deze terug moeten gooien. Wanneer deze regeling er door komt, geldt deze vanaf 2009.

maandag 26 mei 2008

De geheime Geep

Af en toe vraag ik me zelf af, waarom wij vissers op geep vissen. Tuurlijk het is een mooie sportvis, springend rond je dobber en dan nog niet te spreken over de inhaaldribbel. Toch heeft de geep veel graten. Gebakken in pan, heerlijk maar die graten hé. Sommige roken de geep, smaakt als makreel maar die hé. Ooit in het verleden heb ik een verhaal gehoord dat geep bij onze Belgische medevissers op zuur gezet wordt. Met een beetje zoeken op internet, zijn er geeprecepten genoeg. Maar hoe zet je eigenlijk geep op zuur? Hoe doe dat? Is er iemand die dit weet? Reageer dan! Geep wordt nu gevangen aan de zeedijk te Westkapelle, Van de tank tot voorbij het ijzeren vuurtorentje. Ga hier vissen van 2 uur voor laagtij tot 2 uur na laagtij. Gebruik aas, die je kan knippen (snijden) in visjesvorm. Een stukje zalm of varkenshart doet wonderen. Dus, hoe prepareer je geep op zuur? Als je dat weet, reageer dan. Je maakt heel veel medevissers hier blij mee. Geep ze, Wilfried